Laserbehandelingen

Kom ik in aanmerking?

Een laserbehandeling is geschikt voor jongeren die bijziend of verziend zijn en mensen met beginnende ouderdomsverziendheid. De ideale kandidaat voor een lasercorrectie is ouder dan 21 jaar, had geen verandering van brilglazen het laatste jaar en heeft geen oogziekten. Bij zwangere vrouwen of mensen met reuma zijn lasercorrecties af te raden.

 

Met een laser kan bijziendheid tot -9 en verziendheid tot +4 gecorrigeerd worden. Dit in combinatie met cilindrische afwijkingen van het oog tot ongeveer 6 dioptrie. Raadpleeg uw arts voor persoonlijk advies.

PRK

Bij de behandelingsmethode PRK wordt de bovenste laag van het hoornvlies verwijderd. Dat gebeurt manueel. De diepere lagen van het hoornvlies komen bloot te liggen en er wordt een weefsellaagje verdampt met een excimerlaser. Dat zorgt voor een betere projectie van licht op het netvlies, met een scherper zicht tot gevolg. In tegenstelling tot de Lasik-techniek wordt bij PRK het buitenste beschermlaagje nadien niet teruggeplaatst, maar groeit het natuurlijk en geleidelijk terug aan. Dit zorgt voor een trager herstel van de gezichtsscherpte dan bij Lasik.

Lasik

Bij de Lasik-techniek wordt een flapje gemaakt in het buitenste laagje van het hoornvlies. 
Dat gebeurt computergestuurd met de femtosecond laser. Het flapje is slechts 110 micrometer dik en bestaat uit een quasi volledige cirkel (270°). Het flapje wordt als de omslag van een boek open gevouwen, waarna het onderliggende hoornvliesweefsel behandeld wordt met een excimerlaser. De tweede stap in de behandeling zorgt voor een betere projectie van licht op het netvlies, met een scherper zicht tot gevolg. De flap wordt nadien in zijn oorspronkelijke positie gelegd.

ReLEx® smile

Bij de ReLEx® smile blijven de buitenste lagen van het hoornvlies bijna volledig intact. In tegenstelling tot andere technieken hoeft het hoornvlies niet meer ingesneden te worden om een flap te maken. De ReLEx® smile creëert via de VisuMax® laser een kleine lens of lentikel binnen het onaangeroerde hoornvlies. Het lentikel wordt via een kleine toegang van slechts een paar millimeter uit het hoornvlies verwijderd.
 Deze techniek is enkel mogelijk bij bijzienden van -3 of meer.

Zijn er bijwerkingen?

Vrijwel alle patiënten zijn achteraf zeer tevreden met het resultaat. Complicaties zijn erg zeldzaam. Toch zijn er zoals bij elke ingreep mogelijke bijwerkingen. De oogarts overloopt mogelijke bijwerkingen graag tijdens de raadpleging.