Cataract

Wat is cataract?

Cataract of staar is een vertroebeling van de ooglens. Een ooglens is normaal doorzichtig en helder, waardoor u scherp ziet. Cataract maakt de lens echter langzaam troebel. Daardoor bereiken lichtstralen minder goed de binnenkant van het oog (het netvlies), met wazig zicht tot gevolg.

Symptomen van cataract

  • een troebel zicht vergelijkbaar met mist voor de ogen
  • kleuren worden matter en doffer, alsof u door een vuile bril kijkt
  • verminderd zicht tijdens de nacht, verblinding bij tegenlicht
  • een verhoogde gevoeligheid voor (zon)licht
  • dubbel zien met één oog
  • een snelle verandering van de sterkte van brilglazen of contactlenzen

Cataractoperatie

Korte opname
Een cataractoperatie gebeurt in het dagziekenhuis. Na de operatie mag u meteen naar huis. Gemiddeld verblijft een patiënt drie tot vier uur in het ziekenhuis. Overnachten is niet nodig, maar zorg wel voor een chauffeur. De operatie gebeurt onder lokale druppelverdoving. Normaal eten, drinken en dagelijkse medicatie is toegestaan. Dames mogen geen make-up of mascara dragen.

Femtosecond laser
Dankzij het gebruik van een femtosecond laser is een cataractoperatie extra secuur en is er een sneller herstel. Vraag er naar bij uw arts.

Nazorg

Een dag na de operatie hebben de meeste patiënten al een behoorlijk zicht. De eerste uren kan het oog echter wat prikken of tranen. Echte pijn treedt zelden op, maar preventief krijgt elke patiënt een pijnstiller (Dafalgan) en oogdrukverlagend middel (Diamox) mee naar huis. De dag na de ingreep mag u ’s ochtends reeds de beschermende oogschelp verwijderen. Het is het startsein voor het gebruik van de oogdruppels die u in het dagziekenhuis meekreeg. Het volledige genezingsproces duurt ongeveer vier weken. Tijdens die herstelperiode zijn dagelijkse oogdruppels en regelmatige controles bij de oogarts nodig.
Neem contact op met de arts indien u na de ingreep een rood, pijnlijk oog met zichtverlies opmerkt.

Zijn er bijwerkingen?

Vrijwel alle patiënten zijn achteraf zeer tevreden met het resultaat. Complicaties zijn erg zeldzaam. Toch zijn er zoals bij elke ingreep mogelijke bijwerkingen. De oogarts overloopt mogelijke bijwerkingen graag tijdens de raadpleging.