Glaucoombehandeling

Wat is glaucoom?

Glaucoom of groene staar is een oogaandoening die schade veroorzaakt aan de oogzenuw. Deze schade ontstaat door een te hoge oogdruk.

Oorzaken van glaucoom

Glaucoom wordt veroorzaakt door een aantasting van de oogzenuw. De meest voorkomende oorzaak van deze aantasting is een verhoogde oogdruk. Uitzonderlijk kan glaucoom ook optreden bij een normale oogdruk.

De beschadiging van de oogzenuw kan leiden tot een progressieve uitval van het gezichtsveld en indien onbehandeld uiteindelijk tot blindheid.

Symptomen van glaucoom

De symptomen van glaucoom zijn afhankelijk van de vorm. De twee belangrijkste vormen van glaucoom zijn het chronisch open-hoek glaucoom en, veel zeldzamer, het acuut gesloten-hoek glaucoom.

Chronisch open-hoek glaucoom

Deze soort blijft vaak lange tijd onopgemerkt door de patiënt omdat het een pijnloos en sluipend verloop kent. Deze aandoening is helaas niet zo zeldzaam en komt voor bij 2% van de mensen boven de 40 jaar. Vanaf 70 jaar loopt dit zelfs op tot 5%. Daarom wordt een regelmatige controle bij de oogarts aangeraden vanaf de leeftijd van 40 jaar.

Acuut gesloten-hoek glaucoom

Bij deze soort zal de oogdruk plots zeer hoog oplopen door een blokkage van de afvoerkanalen van het oog. Dit veroorzaakt acute klachten zoals hevige pijn, braken, wazig zicht en roodheid van het aangetaste oog. Een snelle interventie is dan noodzakelijk.

Glaucoombehandeling

De bedoeling van de behandeling is de aandoening te stabiliseren en zo verdere toename van de gezichtsvelddefecten te voorkomen. Dit gebeurt door de oogdruk te verlagen.

Meestal zal dit bereikt worden door drukverlagende oogdruppels. Deze druppels moeten dagelijks gebruikt worden om de oogdruk zo stabiel en zo laag mogelijk te houden. Soms kan de oogarts beslissen een laserbehandeling uit te voeren in plaats van of als aanvulling op de oogdruppels. In enkele gevallen is er een operatie nodig om de oogdruk te verlagen.