Droge ogen

U staat er niet alleen voor

Droge ogen zijn bij veel personen een chronisch probleem met een grote impact op de kwaliteit van leven. Het probleem bij droge ogen is vaak niet een te lage traanproductie, maar een slechte kwaliteit van het traanvocht waardoor het oog uitdroogt. De behandeling van droge ogen kan moeilijk zijn. Gelukkig zijn er continu nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van drogen ogen, onder meer de IPL (Intensive Pulse Light) en de LLLT (Low Level Light Therapy).

Tranenfilm

De tranenfilm is opgebouwd uit drie lagen: een lipidenlaag, een waterige laag en een mucinelaag. De lipidenlaag is afkomstig van de talgklieren, de zogenaamde “meibomiusklieren” van de ooglidrand. De waterige laag wordt geproduceerd door de traanklier. En de mucinelaag wordt geproduceerd door het slijmvlies. Wanneer één of meerdere van deze drie componenten van de tranenfilm verstoord is, wordt het oog niet goed beschermd en droogt het uit.

meer lezen

Behandeling

De behandeling voor de droge ogen hangt af van welke component deficiënt is. Indien de traanklier niet goed werkt, zal de waterige component gebrekkig zijn en drogen de ogen uit. De basis van de behandeling bestaat dan uit kunstmatige tranen om het tekort aan tranen te supplementeren. Eventueel kunnen ook punctum plugs geplaatst worden om de afvloei van traanvocht via het traankanaal te minimaliseren. Indien de meibomiusklieren niet goed functioneren, verdampen de tranen veel sneller en droge de ogen uit. De behandeling bestaat uit het reinigen van de ooglidranden ’s morgens en warmte gevolgd door massage van de oogleden, aangevuld met kunstmatige tranen met een goed lipidenprofiel.

meer lezen

Eye-Light

De behandeling van droge ogen bestaat doorgaans uit symptoomverlichting, zonder echt het onderliggend probleem aan te pakken. Recent werd een nieuwe lichttherapie, de “zogenaamde Eye-Light”, ontwikkeld ter behandeling van slecht werkende meibomiusklieren. Eye-Light combineert IPL (Intensive Pulse Light) welke de vrijstelling van de lipidenlaag bevordert, en LLLT (Low Level Light Therapy) welke de lipidenlaag stabiliseert. De basisbehandeling met droge warmte gevolgd door massage en kunsttranen in de loop van dag blijft noodzakelijk, maar bij 80% van de patiënten wordt een duidelijke verbetering in symptomen waargenomen.

meer lezen

Kom ik in aanmerking?

Indien u last heeft van droge ogen en u heeft interesse voor een eventuele Eye-Light behandeling, kunt een afspraak maken voor een betalend vooronderzoek om te zien als u in aanmerking komt. Bij het vooronderzoek wordt 1. de tranenproductie gemeten door middel van een Schirmertest, 2. een meibografie uitgevoerd om de meibomiusklieren te visualiseren en 3. wordt gemeten hoe snel de tranenfilm opdroogt (NiBUT of Non-Invasive tear Break Up Time). Vervolgens onderzoekt de oogarts uw ogen en nadien bespreekt hij of zij met u de verschillende behandelingsopties.

Maak een afspraak