Wat is ectropion?

Als de rand van het onderooglid naar buiten draait, en zo een rode rand toont, spreken we van ectropion. Naast esthetische bezwaren kan de aandoening ook irritatie en een tranend oog veroorzaken. Ectropion treedt meestal op door het verouderen en verslappen van de huid. Ook huidziektes of littekens kunnen dit ongemak veroorzaken.

Wanneer is een ectropioncorrectie nodig?

Een correctie is vaak een esthetische keuze om de rode rand van het onderooglid weg te werken. Ook bij irritatie of tranende ogen wordt gekozen voor deze kleine ingreep.

Wat houdt een ectropioncorrectie in?

Zo goed als. Een ectropioncorrectie duurt 30 minuten en gebeurt onder plaatselijke verdoving. De rode rand, irritatie of tranen zijn nadien volledig of grotendeels verdwenen. Een correctie van ectropion zorgt altijd voor verbetering, maar een volledig normale situatie kan niet worden gegarandeerd. Hoe ouder de afwijking, hoe moeilijker de correctie. Als de klachten veroorzaakt worden door een gebrek aan huid, is een kleine huidtransplantatie nodig.

Wordt een ectropioncorrectie terugbetaald?

Ja. Een ectropioncorrectie wordt door het RIZIV vergoed.

Zijn er bijwerkingen?

Vrijwel alle patiƫnten zijn achteraf zeer tevreden met het resultaat. Complicaties zijn erg zeldzaam. Toch zijn er zoals bij elke ingreep mogelijke bijwerkingen zoals kleurverschil van de huid in het geval van een bijhorende huidtransplantatie. Je oogarts overloopt het graag met jou.