Wat is een entropion?

Een entropion is een onderooglid dat naar binnen draait. De onderste wimpers rollen met het ooglid mee naar binnen en schuren tegen het hoornvlies van het oog. Soms is een entropion niet continu, maar enkel bij het dichtknijpen van de oogleden. De oorzaken variëren: ouder worden, littekens, krampachtig knijpen met de ogen.

Wanneer is een entropioncorrectie nodig?

Een entropion is meestal storend. Een correctie is nodig als de wimpers krassen maken in het hoornvlies van het oog en irritatie of roodheid veroorzaken.

Wat houdt een entropioncorrectie in?

Het onderste ooglid wordt tijdens een kleine ingreep strakker gemaakt waardoor de rand niet langer naar binnen kan draaien. Horizontaal gebeurt dit door het ooglid in de buitenste ooghoek in te korten. Is er verticale verslapping van het ooglid dan wordt de spier strakker gemaakt via een snede onder het ooglid. Ruim negentig procent van deze ingrepen zijn succesvol.

Wordt een entropioncorrectie terugbetaald?

Ja. Een correctie van een naar binnen draaiend ooglid wordt door het RIZIV vergoed.

Zijn er bijwerkingen?

Vrijwel alle patiënten zijn achteraf zeer tevreden met het resultaat. Complicaties zijn erg zeldzaam. Toch zijn er zoals bij elke ingreep mogelijke bijwerkingen zoals afscheiding van wondvocht of overcorrectie. Je oogarts overloopt het graag met jou.